[VINS CATALANS] AOC Montsant, des vins de la terre

La différence entre un bon vin et un grand vin se trouve dans ce qu’il est capable de transmettre. Les vins d’appellation d’origine contrôlée (AOC) Montsant sont uniques car ils nous transportent dans leur territoire d’origine avec fidélité, respect et fierté.

Montsant est une appellation d’origine contrôlée en forme d’anneau, composée de 17 villages qui offrent une grande variété de nuances de vins. Ces différents aspects naissent de l’orographie accidentée de la région, des variations des sols, de raisins et du travail de l’homme. Sur le territoire de Montsant, nous trouvons des sols calcaires, granitiques, d’argile et polis, ainsi que des vignes différentes, plus ou moins influencées par les vents de la mer. Cette diversité est un véritable atout de l’AOC de Montsant, qui configure son identité et sa singularité.

Les vins de l’AOC de Montsant sont des produits artisanaux, qui sont le résultat d’un équilibre entre le champ et la cave. Le laboureur s’occupe des vignes pour transmettre aux viticulteurs et oenologues le meilleur raisin, et ainsi pouvoir créer des vins appréciés dans le monde entier.

Vins rouges, rosés, blancs et généreux. Les rouges sont les plus communs à l’AOC Montsant, car plus de 90% de la production correspond à des variétés noires. Le grenache et le carignan sont des variétés historiques du territoire, les plus adaptés pour transmettre et représenter l’identité de l’AOC. Le grenache noir a un profil aromatique très sensuel, de grande complexité, et qui produit des vins très structurés. Le carignan, qui s’appelle aussi samsó, est aromatiquement très intense et produit des vins au degré d’alcool modéré et avec une bonne acidité. Les vins rosés ont un nez intense, sont soyeux en bouche et se distinguent par leurs arômes fruités. Les blancs séduisent de plus en plus depuis quelques années. Ces vins sont élaborés avec un grenache blanc et un cépage macabeu, ils se démarquent par leur saveur, structure et arômes élégants et subtils. Les vins généreux complètent l’offre de l’AOC Montsant et se convertissent en produit gourmet.

Chemin parcouru et chemin à parcourir

Bien qu’il s’agit d’une zone de longue tradition viticole, au point que quelques coopératives ont célébré ou célèbreront bientôt leur centenaire, l’AOC Montsant est une dénomination plutôt jeune, créée en 2001. Son évolution depuis sa création a été très positive: le nombre de caves et bouteilles commercialisées n’a pas arrêté de croître et elle est devenue une référence du panorama viticole catalan et international. Aujourd’hui, les vins de l’AOC Montsant se trouvent aux tables d’une quarantaine de pays. Mais il y a également une hausse progressive et constante au sein du marché catalan.

Montsant maintient sa volonté de séduire le public en proposant des vins de grande qualité, sans renoncer à l’excellente relation qualité-prix. Une raison pour ne pas manquer la 37e Démonstration de Vins et Cavas de Catalogne (du 27 au 29 octobre sur le passeig Lluís Companys de Barcelone), organisée par le Département de l’Agriculture, Élevage, Pêche et Alimentation, à travers l’Institut Catalan de la Vigne et du Vin (INCAVI) et la Promotrice des Exportations Agroalimentaires (PRODECA).

Le Conseil Régulateur travaille pour aller de l’avant: les viticulteurs et caves ont choisi d’approfondir l’auto-connaissance de leurs vins et de leur territoire. Dans ce but, l’AOC a lancé un bureau d’études des grenaches et des carignans, pour accroître les informations actuelles sur cette variété, et pour ainsi faciliter l’apprentissage. Connaissance, exigence, respect et fierté sont le lien entre l’AOC Montsant et son territoire.


Lisez la version en catalan:

La diferència entre un bon vi i un gran vi és allò que és capaç de transmetre. Els vins de la denominació d’origen (DO) Montsant són únics perquè transporten al seu territori d’origen amb fidelitat, respecte i orgull.

Montsant és una denominació d’origen en forma d’anella, amb 17 pobles que ofereixen una gran varietat de matisos en els seus vins. Uns matisos que neixen de l’orografia accidentada de la regió, de la variabilitat de sòls, de les varietats de raïm i, esclar, de la mà de l’home. Al Montsant hi trobem sòls calcaris, granítics, de llicorelles, d’argiles i llims; vinyes alçades, en pla o en pendent, amb més o menys influència dels vents del mar. Aquesta diversitat és un tret distintiu de la DO Montsant, que configura la seva identitat i singularitat.

Els vins de la DO Montsant són productes artesans, resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. El pagès cuida les vinyes per llegar als cellerers i enòlegs el millor raïm, i així poder crear vins apreciats arreu del món.

Vins negres, rosats, blancs i generosos. Els negres són els més comuns a la DO Montsant, ja que més del 90% de la seva producció correspon a varietats negres. La garnatxa i la carinyena són les varietats històriques del territori, les més ben adaptades, que millor transmeten la identitat de la DO i que millor la representen. La garnatxa negra té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat, i produeix vins ben estructurats. La carinyena, també anomenada samsó, és aromàticament molt intensa, i produeix vins de grau moderat i amb molt bona acidesa. Els vins rosats són intensos en nas, sedosos en boca i destaquen per les seves aromes afruitades. Els blancs han anat guanyant presència en els darrers anys. Són vins elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, que es distingeixen per la sedositat, l’estructura i per aromes elegants i subtils. Els vins generosos tanquen l’oferta de la DO: dolços, rancis i misteles han recuperat el seu antic prestigi com a producte gurmet.

Camí recorregut i camí per recórrer

Malgrat que es tracta d’una zona de llarga tradició vitivinícola –fins al punt que algunes de les seves cooperatives han celebrat o celebraran aviat el seu centenari–, la DO Montsant és una denominació bastant jove, creada l’any 2001. L’evolució des de la seva creació ha estat d’allò més positiva: el nombre de cellers i el d’ampolles comercialitzades no han parat de créixer, i s’ha convertit en un referent del panorama vitivinícola català i internacional. Avui dia, els vins de la DO Montsant es troben a les taules d’una quarantena de països, però és en el mercat més pròxim, el mercat català, on s’ha experimentat un increment progressiu i constant.

Montsant manté el seu propòsit de seguir captivant el públic amb vins de gran qualitat, sense renunciar a l’excel·lent relació qualitat-preu. Un motiu més per no faltar a la cita de la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).

Tanmateix, el Consell Regulador treballa per anar encara més enllà: viticultors i cellers aposten per aprofundir en l’autoconeixement dels seus vins i del seu territori. Amb aquest objectiu, la DO ha engegat un estudi de caracterització de les garnatxes i carinyenes, que ampliarà la informació actual sobre les varietats insígnia, i així facilitarà noves mi rades sobre aquests raïms. Coneixement, exigència màxima, respecte i orgull del lligam dels vins DO Montsant amb el seu territori.

Recommandé pour vous

medecin français à Barcelone